сряда, 29 юли 2009 г.

безвредна ли е марихуаната

Връщам се към у4илището за родители.
Настоящият ми постинг е отговор на въпрос на лично съобщение, който ми се струва важен да получи по-широк прочит.
Въпросът е - Напоследък синът ми се движи с няколко буйни момчета, които го научиха да пуши марихуана. Дори не отрича, защото твърди, че марихуаната е безвредна. Как мислите - как стоят нещата?

Отговорът ми:
Синът ти е информиран напълно погрешно. Това се опитват да внушат на децата онези, които искат да узаконят марихуаната. Но на практика лъжат.
Първо, пет цигари марихуана имат канцерогенен ефект както сто и дванайсет обикновени цигари. Второ, в периода на тийнейджърските години, онази част от мозъка, от която зависи способността на човек да се съсредоточава, да твори и да създава, да учи и да разсъждава на високо ниво, все още е в процес на съзряване. Продължителната употреба на марихуана в този период забавя нормалният процес на развитие на мозъчните клетки. Трето, четох едно изследване, при жените, които пушат марихуана, се наблюдават сериозни увреждания на ДНК, т.е. на генетичният код. Доказано е също, че женската яйцеклетка е особено податлива на вредното влияние на този наркотик. Четвърто, според друго изследване, при хора, пушили марихуана по една цигара на ден, в продължение на една година, броят на белите кръвни телца е с 39% под нормалното. Това води до нарушения в имунната система и прави пушачите по-податливи на инфекции и заболявания. Пушенето на марихуана е опасно хоби. Съмнявам се, че синът ти ще остане доволен от моят отговор. Въпреки това, смятам, че трябва да го споделиш с него. Подбудите му са продиктувани по скоро от влиянието на приятелчетата му, отколкото от убеждението че марихуаната е напълно безвредна. Има опасност обаче той да се квалифицира и от трева да премине към по-твърди наркотици, при които съществува и сериозен риск от пристрастяване. На твое място бих оказала натиск върху сина си с цялата си енергия да се раздели с тези буйни момчета, дори ако това налага цялото семейство да се премести някъде другаде. Очевидно сина ти се намира в критична точка от живота си.

Няма коментари:

Публикуване на коментар