вторник, 15 септември 2009 г.

за и против униформите в училище

Няма да си кривя душата - в тийнейджърските си години бях автор на стих против престилките, който дори стана нещо като блатен хит, като си подрънквах и тананиках на класическата си китара сред приятелчетата ми... Като преподавател и родителско тяло - да си кажа право - застанах на обратната на своята тийн позиция.
Ето моите доводи:
1. Бунтът срещу престилките и тъмносините костюми и белите якички беше бунт срещу унифицираността, еднаквостта, квадратността.
реплика - не са ли унифицирани голопъпестите и цицоподчертаващите блузки на днешните поклоннички на чалгопитекската култура?
За ходенето на училище на чукундури и с лачени чанти тип - селска мадон да не говорим...
Колкото до дънките - те са си униформа за днешните тийнове.
Е, къде го видяхме различието моля? В размера на деколтето или в цвета на прашките?

2. Обезличаването срещу което се бунтувахме беше за да изтъкнем собствената си личност, да бъдем себе си.
реплика - сега като се събирам с тийнейджърки /да не ми се сърдят толкова и моите собствени - все пак войните в къщи не са отишли напразно, засега!!!/ но аман от злополучни дуплики на психарката Спиърс и преуспялата наследница - Парис, знаем коя. Аман.
Пен Лий Шурибоа Таскова и тя от имитация е тръгнала... Та дотам, че суперчалгапорнозвездата ни Азис Първи Кичозни бил с изфабрикуван имидж - стил некоя си хомо - Дивайн.
Съжалявам , но и родната ни чалга мода е римейк на третокласни джофъри... - така, че назад към униформите в училище!

Реално погледнато едва ли ще стане със заповеди.
Според мен - налагането на униформи в училище ще стане по естествен път отдолу нагоре - т.е. от първи клас към горен курс. За първолаците ще бъде въпрос на чест и гордост, както и за умилените роднини. Важно е дизайна на дрехите да бъде внимателно избиран и да има различни детайли, които подлежат на комбинация.
За среден и горен курс на този етап е достатъчно да се въведе изискването за спретнат и чист външен вид.

Знам, знам! Днес тези неща са така чужди за нас, че трудно можем да си ги представим. Но ползата от тях незабавно ще се открои. Разбира се, не става въпрос за фриволности от рода на подстригване насилствено на момчетата с дълга коса. Но да бъде ясно - дългата коса изисква грижи и гривата трябва да бъде поддържана чиста и сресана. Прибрана разбира се. То и за собственика й е удобство!
Всъщност, прическите и атрибутите на принадлежност към определена музикална култура не са проблем дотолкова, доколкото не се прекалява с тях. Въпрос на възпитание на вкуса е придържането към даден стандарт като елемент от дисциплината...

Няма коментари:

Публикуване на коментар