вторник, 15 септември 2009 г.

Как госпожа Справедливост кара непокорните ученици да се почувстват неудобно?

Отговарям на въпрос към постинга ми за госпожа Справедливост - с любов!
Скъпа учителко,
смятам, че ако в училищната програма се набляга на дисциплината и реда в класните стаи, госпожа Справедливост може да стори много неща в отговор на предизвикателството... Преди да предложа няколко, нека кажа, че силният учител рядко прибягва до заплахи, така както и бащата, който обикновено е по-силният възпитател в къщи, наказва децата по-малко от майката. В маниера на увeрения водач има нещо, което ни подсказва: " Не отивайте прекалено надалеч." Понякога този маниер се оказва блъф. Друг път се изразява в начина, по който госпожа Справедливост се справя с първото предизвикателство. А понякога това е способността на учителя да прояви любов към детето. За съжаление, всичко това не може да бъде лесно научено или сведено до една формула в учебник. Тези неща могат да се научат от опит и чрез работа с добре обигран модел.
Ето какво ми сподели моя приятелка, методика която е научила в преподавателската си практика от своя колежка: тази жена е използвала подход, който се оказал изключително ефективен с нейните ученици. Тя говорела много тихо, което ги принуждавало да я слушат много внимателно, за да могат да я чуят. Кой знае как, тя била успяла да внуши на своите 30 ученици същия спокоен, изряден маниер на поведение. През годината нейната стая приличала по-скоро на обществена библиотека, където хората си шепнат и внимателно се движат между редиците. Това явно е впечатляващо, дадено от Бога умение. Някои го имат, други трябва упорито да се потрудят за да го придобият.

В поредица от постове ще се постарая да разгледам въпроса по-детайлно, като се спра на онези ситуации, в които пробивни ученици упорито се стараят да предизвикат конфликт. Интересно е наистина, тогава какво?!

Няма коментари:

Публикуване на коментар