вторник, 15 септември 2009 г.

На опитната учителка госпожа Справедливост - с любов!

Опитната учителка иска да спечели любовта на класа, но е повече загрижена за отговорността си към учениците. В първия учебен ден тя произнася встъпителната реч - ето горе долу какво казва тя:
"- Очертава се една добра година, и аз се радвам, че вие сте мои ученици. Искам да знаете, че всеки един от вас е важен за мен. Надявам се, че ще се чувствате свободни да задавате вашите въпроси и да се радвате на обучението в този клас, няма да допусна никой да ви се подиграва, защото това наранява. Никога не ще ви засрамвам преднамерено и желая да бъда ваша приятелка. И така, имаме да вършим някои неща, затова неща да започваме. Бихте ли отворили учебниците си по математика на стр. 3."

Думите на госпожа Справедливост звучат уверено, защото тя знае какво говори. Въпреки всичко, три дни по-късно Петко решава да се прояви. В крайна сметка във всеки клас има поне един Петко. Ако по време на годината пакостникът напусне, на неговото място ще изникне друг. Той ловко предизвиква госпожа Справедливост, но не я изненадва неподготвена. Тя го е очаквала и го поставя на място. Петко губи! Всеки в класа получава посланието - не си струва да нападаш госпожа Справедливост, ох! Бедният Петко не се справи добре, нали?

Тогава госпожа Справедливост произнася кратка реч, запазена за този случай:
" - Има нещо, което всеки от вас трябва да знае. Вашите родители са ме натоварили с отговорността през тази година да ви науча на някои много важни неща, и аз смятам да не ги разочаровам. Искам да ви подготвя за нещата, които ще трябва да знаете през следващата година. Ето защо няма да допусна един или двама позьори да ми пречат да си върша работата. И така, ако искате да опитате да осуетите намеренията ми и да разстройвате общата ни работа, мога да ви кажа, че тази година ще се окаже ужасна за вас. Имам много начини да ви накарам да се чувствате неудобно и няма да се поколебая да го сторя. Някакви въпроси? Добре, нека да се върнем на работата."

Така постъпва госпожа Справедливост, следвайки една малка формула, която аз иронично наричам - "Рибата в морето, те тигана приготвили". До началото на октомври госпожа Справедливост, която е опитна учителка ще е постигнала целта си. Класът знае, че тя е по-упорита, по-мъдра и по-смела от тях самите. Тогава идват и добрите новини: те могат да започнат да се наслаждават на удоволствието, което носи тази основа. Учителката може да отпусне контрола - всички в класа могат да се смеят, да разговарят и да играят заедно. Но когато госпожа Справедливост каже - Време е да се върнем към урока - те я слушат, защото знаят, че тя е в състояние да им наложи волята си. Тя не крещи. Не удря. Всъщност, тя може да им осигури личната привързаност, от която повечето деца отчаяно се нуждаят. Класът отговаря с дълбока любов, която никога не ще бъде заличена от тези 30тина живота. Госпожа Справедливост е пожънала най-големият източник на удовлетворение в учителската професия - съзнанието, че дълбоко си повлиял върху човешкия живот.

Няма коментари:

Публикуване на коментар