сряда, 26 август 2009 г.

родителският авторитет - издирва се... -3

Така си е - светът не може да бъде спрян! Затова е от изключително значение да изградим близки взаимоотношения с децата си още от най-ранна възраст. Няма правила, драги ми родители! Не може да се разчита на правилата, за да опазим децата от демоните, които ги дебнат в света навън. Все още има смисъл да се забраняват вредното или неморалното поведение, но тези забрани трябва да бъдат придружени от емоционална близост, която да кара децата да постъпват правилно. Те трябва да знаят, че обичта ви към тях е безусловна и че всичко, което изисквате, е за тяхно добро. Ще бъде полезно и да им обясните защо ги карате да постъпват по определен начин. Налагането на закона без тази емоционална връзка най-вероятно ще се окаже безуспешно.

Всъщност налагането на правила без изградени взаимоотношения води до бунт.
Така си е. При всички тези изкушения, които връхлитат отвсякъде младите, дори да кажеш хиляди пъти НЕ това ще предизвика желание за неподчинение. Трябва да поддържаме взаимоотношенията с децата си.
Това е ведрата и забавна атмосфера в семейството, с много шеги и смях, различни игри, разходки с кучето или с приятели, истории преди лягане и още хиляди неща, които имат за цел да сплотят завинаги поколенията. Сложното тук е докато се градят тези приятелски взаимоотношения да се запази уважението на децата ни и авторитета ни като родители. Това може да се постигне и трябва да се постигне. въпреки криворазбраната цивилизация, въпреки музикалната миграция, въпреки неадекватната държава, въпреки липсата на пари, въпреки че утре може да ни няма - ние трябва да останем родителското тяло за своите деца.

Няма коментари:

Публикуване на коментар