петък, 7 август 2009 г.

разпада ли се семейството?!

Навлизаме ли в постсемейното общество? Топи ли се семейството? Наистина ли тази дадена ни от Бога институция, преобладаваща в почти всички общества, съществували в човешката история повече от пет хиляди години, се разпада пред очите ни?!
Факт е, че домакинствата на несключилите брак двойки нараства главоломно и е особено актуално сред младите хора в големият град. Домакинствата на самотните майки са се увеличили неимоверно а се наблюдава и обратната тенденция - на увеличаване на броя на домакинствата на самотните бащи. Нараства броя на бебетата родени от неомъжени жени - следствие на нарастването на съжителството без брак. Успоредно с това нараства броя на необвързаните жени, които решават да си отгледат и възпитат сами децата си на възраст между двайсет и пет и 40 години.
Изводът е, че патриархалните схващания срещу развода и съжителството без брак са изчезнали и обществото пренебрегва посветеността си на женитбата за цял живот. Всъщност, съмнявам се че днешните млади хора имат представа защо предишните поколения така яростно са защитавали семейството или защо са се отнасяли с такова презрение към онези, които живеят заедно без да са сключили брак. Причината е, че подобно съжителство нарушава библейските нравствени принципи, дълбоко вкоренени в културната традиция. Тази система от убеждения в наши дни почти напълно е изчезнала. Днес ако разгледате данни с броя на разводите ще откриете с изненада, че той е в пъти по голям от броя на разводите сред хората, които отричат да имат каквато и да било вяра. Бавно и постепенно се превръщаме в общество, в което половината деца се отглеждат от един родител. Тъй като в голяма част от традиционните семейства по финансови причини се налага единият родител "да отиде на гурбет", числото е значително по голямо... Какво ще стане ако занапред семейството продължи да се превръща в отживелица и рядкост? Това неминуемо означава, че почти всяко дете на света ще има няколко майки и татковци може би повече от дузина баби и дядовци и още толкова доведени братя и сестри. Малките момчета и момичета ще бъдат прехвърляни от ръка на ръка и начинът им на живот непрекъснато ще се променя. Огромен брой деца ще растат в приемни семейства или ще живеят на улицата - както е сега с деца от малцинството на ромите или с милиони хора в Латинска Америка. Представете си свят, в който няма никаква сигурност, където всеки мисли преди всичко за себе си, и собственото си оцеляване. Накратно унищожаването на семейството ще превърне живота ни в хаос и това ще се отрази пагубно на нашите деца.

Няма коментари:

Публикуване на коментар