сряда, 26 август 2009 г.

бъди животно - по-добре две

Всеки знае статуята с трите маймуни - първата си покрива очите, втората - ушите, а третата - устата. Посланието е - не гледай зло, не слушай зло, не говори зло.
Това не е лоша цел при съставянето на преценка. Но когато си говорим за медии, трябва ли да си закриваме очите и ушите за всяка медия, която пълни програмата си с прелюбодейства, жертвоприношения на деца, канибализъм, обезглавяване, прелъстяване, хладнокръвни убийства? звучи гнусно нали? но това, си е голяма част от филмите с които ни облъчват.
Отговорът ми е не. Може да ви прозвучи провокативно - но по тази причина трябва да отхвърлим и Библията - защото тя съдържа разкази за всичките тези неща. Сексът, насилието и духовните борби са част от Писанието, защото са част от живота. Затова трите маймунки не са най-добрият модел за подражание в живота. Нито щраусът, който си зарива главата в пясъка, за да избегне действителността.
Исус ни предлага една по-добра двойка животни, от които да се поучим - когато изпраща учениците си в реалният свят им казва: "Бъдете прозорливи като змиите и чисти като гълъбите" - Матей 10:16.
Това означава да бъдем достатъчно умни да прозрем отвъд опаковката и да осъзнаем съдържанието, което се опитат да ни пробутат и да насочим вниманието си към посланието на филма. Така ще можем да бъдем чисти като гълъбите - като отказваме да приемаме послания или опаковки, които да мърсуват с любовта ни към Бога.
С две думи - не мога да си позволя да гледам филм, който провокира в мен животински страсти. Нямам потребност от принизяване, предпочитам да не обременявам душата си с изпражненията на някое извратено изчадие, което се мисли за творец.

Няма коментари:

Публикуване на коментар