сряда, 26 август 2009 г.

парите и семейството: няма харч без ограничения

Не съществува независимо финансово решение. Парите никога няма да ни стигнат за всичко, което искаме да купим или да направим. Дори милиардерите не харчат без ограничения. Ето защо всеки разход е обвързан с всичко останало, което искаме и от което се нуждаем. Нещата са взаимнозависими. Това означава, че онези, които не могат да устоят и харчат парите си за всевъзможни боклуци, се ограничават в други свои по-значителни нужди и интереси.

Между другото съпрузите често се карат за това, как харчат парите си. Защо? Защото имат различия в ценностите и често не са единни по въпроса какво е нужно и какво - не. Баща ми и майка ми са типичен пример в това отношение. Ако татко похарчеше някаква сума за марково уиски или за поддръжката на колата - оправдаваше разхода с твърдението, че тези неща му доставят удоволствие. Но когато майка ми купеше за същата сума несполучлив миксер или тостер - това беше прахосване на средства. Фактът, че за нея пазаруването беше удоволствие, каквото за него беше събирането с приятели или шофирането, беше без значение. Техните гледни точки просто не съвпадаха.


Този принцип цели да се постигне разбирането, че разточителството в едно нещо, неизбежно ще доведе до ограничения в друго. Когато взимаме финансови решения трябва да сме в състояние да виждаме цялостната картина на нещата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар