сряда, 12 август 2009 г.

защо сектите пуснаха корен в страната ни?

Защото дадоха алтернатива на погнусените и отвратените от провиненията на представителите на православната църква у нас. Факт е, че публично достояние ставаха грешки, престъпления, които църковни служители и водачи бяха извършили и които отблъсваха хората от вярата на предците си. Станахме ням свидетел на разкола в църквата, на двувластието, на неспособността й да предаде на света онова, в което вярва под напора на съвременния живот на обществото. След като срамното анатемосване вътре в самата ни църква приключи и я видяхме и да се затваря в себе си, изтръпнали очаквахме следващата глупост - да започне да прави компромиси и да проявява криворазбрана толерантност...
Поне засега, като позиция за вероучението в училище - слава на Бога - устоя на напора на рушителите на вярата ни и не допусна православната ни вяра да бъде представена като една от многото възможни религии, които децата ни опознават под благородният предлог да бъдат информирани и разкрепостени в обществените ни училища.

Не може да се вадят заключения за същността на една вяра, от поведението на църковните служители.

Да, това е реплика на статия, която прочетох във в-к Новинар, от автор, известен с острият си език. Калине, наивно е да си мислим, че служителите на религиите са създали вярата в Бога, за да могат да се облагодетелстват... Нито собствениците на заведения са открили глада, нито питиепродавците са измислили алкохолизма, туристическите агенти - съня а търговците на наркотици - наркоманията, за да печелят. Няма религия или идеология, в която отделни личности да не опорочават доктрината и стратегията й... В този смисъл ти препоръчвам да изглеждаш филма "Бордижиите" - испано-италианска продукция; на разположение е в Институто Сервантес... Светът изобилства на корупция, перверзии и похот, облечени в робата на благородни и демократични обществено-политически формации. Това обаче не може да обезсмисли положителното, което тези формации, политически системи или религии носят в дълбоката си същност.

Като българи и родители ние трябва да помогнем на православната църква да заеме отново полагащото й се по волята Божия място в живота ни, а не да обругаваме изворите на вярата си.

Няма коментари:

Публикуване на коментар