петък, 14 август 2009 г.

за мастурбацията

анонимен: 13 годишният ми син е в разцвета на възмъжаването си. Подозирам, че когато е сам, мастурбира, но не знам точно как да говоря с него по този въпрос. Трябва ли да се тревожа и какво да му кажа?

аз: Смятам, че изобщо не бива да нахлуваш в интимният му свят, освен ако няма някакви извънредни причини които те принуждават. Давам ти такъв отговор с ясното съзнание, колко спорно е от християнска гледна точка отношението към мастурбацията, дори в първият момент възприех съобщението ти като провокация. Знам, че някои богослови и пастири ще изразят остро несъгласие с мнението ми, но това е което мисля.

Първо, ще се опитам да разгледам мастурбацията от медицинска гледна точка. Мога без страх да заявя, че няма научни доказателства, според които това действие да е вредно за тялото. Въпреки ужасните предупреждения, с които са плашени младите хора през вековете, то не води до ослепяване, физическа немощ, умствено изоставане или какъвто и да било друг проблем на човешкия организъм. Ако беше така, цялата мъжка част от човечеството и половината от жените щяха да са слепи, немощни, умствено недоразвити и болни. Между 95% и 98% от момчетата го правят, а за останалите се знае, че не си признават. То е толкова разпространено, че е неизбежно да се случи. По-малък, но все пак значителен е и процентът на момичетата, увлечени по онова, което някога се наричаше самозадоволяване или още по самоизтезаване...

Няма коментари:

Публикуване на коментар